+32 (0)468 068 230  |   mail ons

Premies - BTW verlaging

Premies

LUCHT-WATERWARMTEPOMPEN
De Vlaamse regering heeft beslist dat vanaf 1 juli, voor wie een lucht-waterwarmtepomp installeert, een premie tot €3000 toegekend krijgt.
Het aanvragen doe je hier: premie warmtepomp

WARMTEPOMPBOILERS
De basispremie voor een warmtepompboiler wordt verhoogd van €300 naar €450 (voor eindfacturen vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023).
Hier kan je het aanvraag formulier invullen.

HYBRIDE WARMTEPOMPEN (FLUVIUS)
De basispremie voor hybride warmtepompen wordt verhoogd van €1500 naar €2000 (retroactief voor eindfacturen vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023).
Kies je voor een hybride warmtepomp, dan kom je in aanmerking voor een aanvullende premie vanuit het GEF-fonds ( tot uitputting van het gereserveerde bedrag)
Voorwaarden:
- Datum eindfactuur tussen 1/01/2022 en 31/12/2023, uiterlijk 2 jaar na datum van de eindfactuur
- Maximaal 1 keer om de 10 jaar aan te vragen
- Warmtepomp heeft een Europees productlabel (min. A++ bij geothermisch, min. A+ bij de andere types)
- Een aannemer moet de warmtepomp plaatsen
De premie voor warmtepompen kan je nog tot en met 30 juni 2022 aanvragen bij Fluvius. Daarna verloopt de aanvraag van je premie via mijn renovatie.
Deze premie komt in aanmerking voor de BENO-pass en EPC-labelpremie wanneer die in het verleden voor jouw woning of appartement al werd geactiveerd.
Wanneer je premie met een laatste factuur uit 2021 niet voor 1 juli 2022 bij Fluvius werd aangevraagd en goedgekeurd, kunnen we de BENO-pass nadien niet meer activeren.

Bekijk de Daikin cashback voorwaardenPremies (bijkomende informatie)

(bron: De Tijd dd. 25 juni 2022)

Tijdelijke aanvraagstop renovatie­-premie en meeste energiepremies

De Vlaamse renovatiepremie en de meeste energiepremies van de netwerk-beheerder Fluvius worden vanaf 1 juli 2022 omgevormd tot een eengemaakte premie: Mijn VerbouwPremie. Door de integratie kunt u van 1 juli tot en met 30 september 2022 geen premies meer aanvragen voor de categorieën van werken die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie. Het gaat om de isolatie en renovatie van daken, buiten­muren en vloeren, ramen en deuren, binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair, zonneboilers en warmtepompen of warmtepompboilers.

Aan die lijst worden twee premies toegevoegd. De eerste is voor de hybride warmtepomp. Die combineert een nieuwe elektrische lucht-waterwarmtepomp die minstens gebruikt wordt voor ruimteverwarming met een nieuwe of bestaande gascondensatieketel. De tweede premie is voor een gascondensatieketel en is voorbehouden voor de laagste inkomensgroep. Vanaf 1 oktober 2022 kunt u Mijn VerbouwPremie online aanvragen.

‘Overschot’ aan stroom van zonnepanelen kan gedeeld worden

Als u zonnepanelen en een digitale meter hebt, kunt u stroom ‘leveren’ aan een ander adres. Vanaf 1 juli 2022 kunt u zich daarvoor aanmelden op mijn.Fluvius.be. De stroom van uw zonnepanelen die u niet gebruikt en naar het elektriciteitsnet laat vloeien, blijft een kwartier ter beschikking op alle locaties waar u een aansluiting op het elektriciteitsnet hebt. Zo kunt u stroom van de zonnepanelen op uw hoofdverblijfplaats verder opgebruiken in uw buitenverblijf aan zee. Bedrijven en organisaties kunnen stroomoverschotten verdelen tussen verschillende vestigingen.

Het is ook mogelijk groene stroom te verkopen aan een familielid, vriend, buur of collega. Afspraken over de eventuele kostprijs en betaling maakt u onderling. Gratis wegschenken mag ook.

Premie voor prosumenten die meermaals netkosten betaalden

Een aantal prosumenten - eigenaars van zonnepanelen of een kleine windturbine - heeft bij het overschakelen van een analoge naar een digitale meter meermaals distributienettarieven betaald. Dat was een gevolg van de vernietiging van de regeling over de virtueel terugdraaiende teller.Voor getroffenen die tot en met 30 juni 2022 een digitale meter kregen, is er een tegemoetkoming. Die wordt niet automatisch toegekend, maar moet aangevraagd worden via het premie-loket van Fluvius. Dat kan vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022. Het premiebedrag kan oplopen tot 170 euro.

Hogere kortingsbon voor energiezuinige toestellen

Wie recht heeft op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit en een nieuw energiezuinig huishoudtoestel koopt, kan via Fluvius een kortingsbon aanvragen. Het bedrag stijgt met 50 euro tot 250 euro.

BTW verlaging

Vanaf 1 april tot en met 31 december 2023 zal het BTW tarief naar 6% verlaagd worden voor het plaatsen van volgende installaties:
zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in woningen jonger dan 10 jaar.

Uitgezonderd nieuwbouwwoningen en woningen die werden heropgebouwd na afbraak, daarvoor geldt deze BTW verlaging niet.